Kesä 2023 – vehreä Põlvamaa

Jos pidät luonnosta ja retkeilystä ja etsit seikkailuja, Põlvamaa on sinulle. Koskematon luonto, valtavat metsät, kimmeltävät järvet ja kauniit maisemat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia aktiiviseen lomailuun. Põlvamaan tuotteille ja palveluille on leimallista puhtaus, laadukkuus ja luonnonvarojen kestävä käyttö.

Meenikunno. Kuva: Sven Zacek

Luonnon ystäville

Põlvamaan eteläosassa sijaitseva Meenikunno on luonnonystävien ja retkeilijöiden suosima virkistysalue. Meenikunnon monimuotoinen rämemaisema on monien suojeltujen kasvien, lintujen ja muiden eläinten koti. Se on tärkeä lintualue ja kuuluu eurooppalaiseen Natura 2000 -verkostoon.

Meenikunnon rämettä ympäröivissä hiekkapohjaisissa ja aurinkoisissa mäntymetsissä kasvaa satoisina vuosina runsaasti sieniä, mustikoita, puolukoita ja metsämansikoita. Liipsaaren näkötornista avautuu näkymä rämeelle ja suosaarille. Rämeen halki kulkeva vaellusreitti on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Reitti alkaa Liipsaaren valoisista mäntymetsistä ja kulkee pitkospuita pitkin läpi metsäisen rämeen ja nevan, joissa kasvaa lukuisia harvinaisia kasvilajeja. Matkalla ohitat suosaaria ja -järviä, kunnes saavut Kamarusemäelle. Siellä voit ihailla kaunista mäntymetsää ja nauttia yhdestä maailman kauneimmista auringonlaskuista. Reitin varrella on metsämökkejä ja piknik-paikkoja.

Ilumetsan alueella ilkikuriset, puusta veistetyt pikkupirut johdattavat kävijän meteoriittikraattereille. Suurin niistä on 80 metriä leveä ja noin 12 metriä syvä Põrguhaud (Helvetinhauta), jossa tarinan mukaan paholaiset huuhtoivat kultaa. Ootsipalun laaksossa kasvaa maailman korkein (46,6 metriä) mänty (Pinus sylvesteris).

Taevaskoda. Kuva: Sven Zacek

Liikunnan ystäville

Maalauksellinen Taevaskoja luo mainiot puitteet luonnosta nauttimiseen. Taevaskoja turismi- ja puhkekeskuksessa (Taevaskojan matkailu- ja lomakeskus) voit kiipeillä yhdeksän metrin korkeudessa sijaitsevalla seikkailupolulla, osallistua kanoottiretkelle tai ajella potkulaudalla. Ahjan jokea ympäröivät alkukantaiset ja luonnonkauniit maisemat ja alueen upeat hiekkakivikalliot, mm. Suur ja Väike Taevaskoda (Iso ja Pieni Taevaskoda) ovat kiinnostaneet ihmisiä pitkään. Ahjan joki tarjoaa ihanteelliset puitteet myös kanootti- ja kajakkiretkistä kiinnostuneille. Kesäisin voit matkustaa romanttisella jokilaivalla Saesaarella.

Kauniita maisemia ja romanttisia maatiloja

Patikointi- ja pyöräretkistä pitäville ainutlaatuisen elämyksen tarjoaa Postitee (Postitie), joka tunnetaan yhtenä Viron kiehtovimmista tieosuuksista. Tietä kutsutaan myös Hummailevaksi Postitieksi.

Tie alkaa Liivan risteyksestä Tarton ja Põlvan välistä ja kulkee useiden mielenkiintoisten paikkojen, kuten Ihamarun, Karilatsin, Tilleorun ja Puskarun läpi. Kauniiden maisemien ja romanttisten maatilojen reunustama tie on kumpuileva ja kapea tarjoten kulkijalle monenlaista nähtävää. Se ohittaa monia vanhoja tavernoja ja siltoja, joissa kannattaa ehdottomasti pysähtyä. Lomailijat voivat viettää aikaa vaellusreiteillä tai nauttia Palojärven lämpimästä vedestä. Postitie sopii erinomaisesti sekä pienille seurueille että suuremmille kokoontumisille. Alueella sijaitseva Põlva Talurahvamuuseum (Põlvan talonpoikaismuseo) on myös vierailun arvoinen. Museossa pääsee tutustumaan vanhoihin koulu- ja kylärakennuksiin, maatalouskoneisiin ja käyttöesineisiin, ja siellä järjestetään usein myös mielenkiintoisia tapahtumia ja teemapäiviä. Esimerkiksi elokuussa järjestettävä Ekofestivaali on yksi Põlvamaan suurtapahtumista.

Süvahavva Loodustalun (Süvahavvan luontotila) lankoja. Kuva: Peep Tobreluts

Kiehtovat luontotilat

Põlvamaan Postitien välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kalda loodustalu (Kaldan luontotila), joka hurmaa vierailijat mutkattomalla, rauhallisella ilmapiirillään. Ekomatkailuun keskittyneen maatilan emäntä valmistaa herkullisia säilykkeitä ja leivonnaisia paikallisista raaka-aineista. Inspiraation lähteinä ovat toimineet hänen lapsuutensa ruoat. Tilalla vaalitaan perinteitä ja yksinkertaisuutta, minkä vuoksi ruokalistalla pääosassa ovat perinteiset maalaisruoat. Merkittävä osa raaka-aineista on peräisin maatilan omasta puutarhasta, josta kerätään kausiluonteista satoa. Kaldan luontotila on todellinen Põlvamaan helmi!

Samankaltaisen kokemuksen tarjoaa myös Süvahavva loodustalu (Süvahavvan luontotila). Tilalla viljellään teetä ja yrttejä ja kudotaan koiranvillasta neuleita. Vierailijat voivat majoittua vierastalossa tai leiriytyä tilan alueella. Tilalla on myös mahdollisuus osallistua erilaisille luontoretkille ja työpajoihin. Luontotilalla toimii myös makuelämyksiä tarjoava kahvila, jossa käytetään tilan omassa puutarhassa kasvatettuja vihanneksia ja marjoja. Süvahavvan luontotila tunnetaan ympäristöystävällisestä ja kestävästä toiminnastaan, mistä se on saanut myös tunnustusta. Tilan tavoitteena on tarjota vierailleen ainutlaatuisia ja aitoja elämyksiä ja esitellä ympäristöystävällistä elämäntapaa.

Moosten kartano. Kuva: Sven Zacek

Jos kaipaat hiljaisuutta ja rauhaa, kaunista luontoa ja mahdollisuutta paeta kaupungin hälinästä, vehreä Põlvamaa metsäpolkuineen, järvineen ja nähtävyyksineen on sinulle.

Lue lisää Põlvan maakunnasta osoitteessa https://turism.polvamaa.ee/