Kesä 2023 – tapahtumarikas Tartonmaa

Millainen on Tarton kesätunnelma? Tarton kesässä tunnelmaa luovat lämpimät illat Emajoen Rivieralla, pyöräily luonnon monimuotoisuutta pursuavissa puistoissa auringonnousun tai -laskun aikaan sekä seikkailut Peipsin ja Saadjärven rannoilla. Tartto ja kesäinen Tartonmaa toivottavat sinut tervetulleeksi rentoutumaan aidosti tarttolaiseen tapaan

Jõmmu-lotja Peipsin järvellä. Kuva: Näljane Nelik

Seikkailuja järvillä ja joilla

Arbin järven rannalle perustettu rantakatu on tehnyt perinteikkäästä, mäntymetsien ympäröimästä Elvasta todella kiinnostavan lomakohteen.
Jos haluat uimisen lisäksi kokea seikkailuja, voit osallistua lauttaretkelle Saadjärven rannalla sijaitsevassa Jääaja Keskuksessa (Jääkausikeskus). Retken aikana pääset kuulemaan kiehtovia tarinoita ja ihastelemaan maalauksellisia maisemia.
Järvien ohella Emajoki on vähintään yhtä houkutteleva. Kesäisin siellä järjestetään retkiä kanooteilla sekä Jõmmu-lotjalla ja muilla jokilaivoilla.

Hauskanpitoa ja adrenaliinia!

Nuoremmat lomailijat ovat tervetulleita viettämään iloista päivää Vudila mängumaassa (Vudilan puuhamaa), jossa vesiriemut eivät lopu koskaan. Adrenaliinin ystävien kannattaa tutustua myös Elvan ja Lättemaan seikkailupuistoihin. Pohjoismaiden suurin Lange motokeskuksessa (Langen moottorikeskus) karting- ja motocrossratoineen saa sydämen sykkimään jokaisella moottoriurheilun ystävällä, joka rakastaa isoja nopeuksia ja unohtumattomia ajokokemuksia!

Tartossa lomaillaan autottomasti

Autovabaduse puiestee (Autoton puistotie) tarjoaa kesäkuun lopusta elokuun alkuun kiehtovaa ohjelmaa ja kulttuurielämyksiä aivan Tarton sydämessä! Tarton ydinkeskustasta Emajoelle ulottuva autoton puistotie luo yhtenäisen kokonaisuuden jo neljännettä kertaa. Luvassa on konsertteja, liikuntapäiviä, perheohjelmaa ja miellyttäviä oleskelupaikkoja, jotka luovat hyvää mieltä ja kesäisiä kokemuksia

Tutustu elämään Sipulitiellä!

Peipsin rannoilla kannattaa vierailla kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisen mukavaa rantakylissä kävely on kesällä, kun sipulinvarret viheriöivät ja järvivesi on ihanan lämmintä. Sipulitiellä sijaitsevat Samovarimaja-museo, Voronjan galleria ja ravintola Lendav Laev (Lentävä laiva) luovat silmäyksen aitoon vanhauskoisten elämään. Alatskivin linna ja luontokeskus ovat myös vierailun arvoisia. Matkan varrella voit myös ostaa herkullista savustettua kalaa mukaasi.

Peipsimaan luontokeskuksen piha Sipulitiellä. Kuva: Ahto Sooaru

Konsertteja Tartossa ja Tartonmaalla

Kesäisin konserttielämyksistä voi nauttia sekä Emajoen rannalla että kauniissa kartanopuistoissa. Musiikkikesä tuo rakastettuja artisteja Luken kartanoon, tarjoaa monipuolista ohjelmaa Antoniuse õuessa (Antoniuksen piha) ja täyttää koko autottoman puistotien musiikilla. Tarton konserttien tunnelmaa ja energiaa ei voi kokea missään muualla.

Suojaudu auringolta museoissa

Emajoen uimalassa nauttimisen lomassa kannattaa piipahtaa myös Tarton museoissa. Niissä on esillä mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, ja taide-, tiede- ja luontotyöpajoja järjestetään koko kesän ajan. AHHAA-teaduskeskuksessa (AHHAA-tiedekeskus) esillä oleva koko perheen näyttely Ahhaa, aistit! vie matkalle jännittävään aistien labyrinttiin, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Uskotko vasta nähtyäsi? Varmuuden vuoksi kannattaa myös kuunnella tarkasti, mutta muista, että kaikki kuulemasi ei välttämättä ole totta. Jos taas satut työntämään nenäsi väärään paikkaan, voit päätyä harhaanjohtavien hajujen maailmaan. Sen me kuitenkin lupaamme, että AHHAA ja Eesti Rahva Muuseum (Viron kansallismuseo) ovat vain pieni osa kiehtovasta maailmasta, joka avautuu Tarton kulttuurielämää tutkiessa.

Nauti elokuvista ulkoilmassa

Jos suuntaat Tarttoon keskikesällä, voit vierailla Autovabaduse puiesteellä(Autoton puistotie)sijaitsevassa yöelokuvateatterissa. Viron suurin ulkoilmaelokuvateatteri avautuu raatihuoneentorilla heinäkuun lopussa, jolloin järjestetään Tarton rakkauselokuvien festivaali Tartuff. Festivaali ja sen laatuelokuvat tarjoavat ikimuistoisen elokuvakokemuksen. Ja mikä parasta – elokuvafestivaaliviikonloppuna järjestetään myös Tarton ruoka- ja viinifestivaali, josta voit napata herkullista katuruokaa leffaevääksi!

Art-hotelli Pallas. Kuva: visitestonia

Majoitu taiteen keskellä

Toukokuussa 2020 kunnostettu Art-hotelli Pallas hurmaa vierailijat sisustuksellaan, joka on saanut vaikutteita Pallaksen koulukunnan taiteilijoiden tuotannosta. Rohkeita värejä ja taidetta on jokaisessa hotellihuoneessa. Sviiteissä keskeisinä elementteinä toimivat seinä- ja kattomaalaukset, joiden inspiraation lähteinä ovat toimineet Konrad Mägin Venetsialainen motiivi, Ado Vabben Harlekiini ja muiden tunnettujen virolaistaiteilijoiden teokset.

Todellinen helmi rentoutumiseen on Tarton vanhankaupungin Toomemäen rinteellä sijaitseva hotelli Lydia, missä voit puunlehtien havinan lisäksi nauttia myös spa loungen monista rentoutumismahdollisuuksista.


Lue lisää Tarton maakunnasta osoitteessa www.visittartu.ee.