Kesä 2023 – rajalla sijaitseva Valgamaa

Valgamaa tarjoaa tilaisuuden nauttia Otepään maalauksellisista maisemista, urheilusta ja muista kesätapahtumista sekätutustua Valgan ympäristöön, joka on täynnä tutkimattomia aarteita ja rajaseudun omaperäisyyttä. Yksi aarteista on monikulttuurinen Valgan kaupunki, jolla on kiehtova historia. Ainutlaatuinen kaksoiskaupunki Valga/Valka yhdistää virolaisen ja latvialaisen kulttuuritilan ja tarjoaa löytämisen iloa kaikenikäisille.

Karulan kansallispuisto ja kansallispuiston luontokeskus Ähijärvellä. Kuva: Kaidi Jõesalu

Luonnon lumoa

Karulan kansallispuiston vaellusreitit, jotka kiertävät alueen kuuttakymmentä järveä, ovat erinomaisia omatoimiseen luonnon tutkimiseen. Aluksi voit kokeilla Ähijärven luontopolkua, joka esittelee entisiä kävelyteitä niitä elvyttäen: niittytie, Ähijärven rantapolku, kävelypolku sekä metsä- ja hevostiet. Ihanteellinen paikka luonnon tarkkailuun ja lintujen bongailuun on Tahevan 28 metriä korkea puinen Tellingumäen näkötorni, josta avautuu upea näkymä kiemurtelevan Mustajoen ympäröiville niityille. Tellingumäkeä ympäröivät kävely- ja pyöräilyreitit alkavat tornin vierestä.

Myös Otepään luonnonpuistossa on paljon erimittaisia polkuja, kuten esimerkiksi Pühajärven ympärillä kulkeva Pühajärven luontopolku ja sitä lyhyempi Murrumetsan retkipolku. Käärikussa voit patikoida Käärikun järven ympäri, seikkailla Kekkosen retkipolulla tai valloittaa Seinamäen. Harimäen näkötornista avautuvat näkymät Otepään luonnonpuiston kukkuloille. Kääriku Spordikeskus (Käärikun urheilukeskus) tarjoaa vaellusreittien lisäksi monenlaisia aktiviteetteja yleisurheilusta kesäiseen lentopalloon ja muihin pallopeleihin. Vierailijoiden käytössä on myös sauna sekä ulkouima-allas.

Jos kaipaat ripauksen romantiikkaa luontomatkailun yhteyteen, Pühajärvi on sinulle. Siellä voit nauttia omatoimisesta veneretkestä tai osallistua opastetuille retkille. Seikkailunhaluiset voivat lähteä tutkimaan Koorasten kylän järvialuetta.

Seikkailullista toimintaa

Jos jännittävät elämykset ja aktiivilomailu ovat sinun juttusi, kannattaa ottaa suunnaksi Otepää. Siihen on monia hyviä syitä, joista useimmat liittyvät liikuntaan.

Miltä kuulostaisi potkulaudalla ajelu Pühajärven luontopoluilla lämpimänä kesäiltana vaikkapa koko Pühajärven ympäri? Tai viilettäminen maastopyörällä Väike Munamägin (Pieni Munamäki) rinteitä alas?

Väike Munamägi (Pieni Munamäki) ei ole ainoastaan talvilomakohde. Sen keskus ja hissit ovat avoinna sekä patikoijille että pyöräilijöille myös kesäisin. Munaka Bike & Hike voi olla teini-ikäisellesi tämän kesän ehdoton kohokohta.

Tehvandin Spordikeskus (Tehvandin urheilukeskus) on moderni aktiivilomaparatiisi upean luonnon keskellä. Siellä voit harrastaa maastopyöräilyä, pelata frisbeegolfia ja ihastella upeita maisemia K-90-näköalatasanteelta. Yhtä kiehtovia ovat pitkät ilmalennot (300 ja 350 metriä) korkealla historiallisen Linnavuoren laakson yllä Otepää Seiklusparkissa (Otepään seikkailupuisto). Linnamäellä (linnavuori) sijaitsevilta 1100–1200-luvuilta peräisin olevilta ritarilinnoituksen raunioilta avautuu kaunis näkymä Otepään ympäristöön.

Vai kaipaatko adrenaliinia ja jännitystä? Sangasten Safari järjestää off-road -seikkailuja suuremmille ja pienemmille seurueille. Tapahtumissa on tarjolla myös paikallisia makuelämyksiä.

Murimäen viinikellari. Kuva: Signe Hunt

Nautinnot inspiraation lähteinä

Nautitko luonnollisista, lumoavista kokemuksista? Siinä tapauksessa kannattaa vierailla maailman pohjoisimmassa viinitarhassa, joka sijaitsee maalauksellisten Otepään kukkuloiden keskellä!

Murimäe veinikelder (Murimäen viinikellari) on maanpäällinen paratiisi, jossa isäntäväki jakaa vierailijoille viininvalmistuksen osaamistaan ja aitoja viinielämyksiä. Viinien maistelun lisäksi viinikellari tarjoaa myös majoitusta.

Vidrike Külamajan (Vidriken kylätalo) italialaistyylisestä ravintolasta on tullut legendaarinen paikka Otepäässa. Valgamaan metsien keskeltä löytyy omaperäinen Lenon Tacobaari, ja Lüllemäen kylässä sijaitseva ravintola Kolm Sõsarat (Kolme sisarta) hemmottelee makunystyröitäsi ennakkovarauksesta.

Saunavuodelle tyypillisiä elämyksiä tarjoavat Toidupada suitsusaun (Ruokapajan savusauna), Sokka puhkekeskus (Sokkan lomakeskus) ja Vahin maatila.

Kesä täynnä elämyksiä

Pühajärven ranta on saanut uuden ilmeen täksi kesäksi. Perinteiset kesän suurtapahtumat, kuten Pühajärven juhannuskokko ja Retrobest-teemafestivaali järjestetään tänäkin vuonna. Esiintyjäkaarti käsittää sekä kotimaisia että ulkomaisia tähtiä ja uusia tulokkaita ja vanhoja konkareita. Juhlien ja festivaalien jälkeen järven ranta täyttyy urheilun ystävistä, kun 42. Pühajärven juoksu ja puistotriathlon ottavat tilan haltuun.

Heinäkuussa kannattaa ehdottomasti vierailla Kaagjärven ruusufestivaalilla, jossa voi nauttia kauniista musiikista ja ilahduttavista tanssiesityksistä ja osallistua kiehtoviin työpajoihin. Festivaalialueella on tarjolla parasta katuruokaa ja siellä pidetään virolais-latvialaiset gourmet- ja ruusumarkkinat.

Kansainvälinen Valgan sotahistoriafestivaali järjestetään perinteisesti Valgassa elokuussa. Luvassa on sotilasmarssi kaupungin halki, taistelunäytöksiä ja antiikkimarkkinat. Ja kun kerran olet jo Valgassa, kannattaa käydä keinumassa rajalla tai jopa käväistä rajan toisella puolella.


Lue lisää Valgan maakunnasta osoitteessa www.valgamaa.ee.