Kesä 2023 – lumoava Võrun maakunta

Võrun maakunta houkuttelee ainutlaatuisella luonnollaan, herkullisilla makuillaan ja rikkaalla kulttuurielämällään. Lukuisat matkailumaatilat, uintipaikat, veneretket, ratsastus, maalaismarkkinat, saunat, hiihtoladut, võrun kieli – nämä ovat vain muutamia avainsanoja, jotka luonnehtivat Võrun maakuntaa. Perhepuistot, museot ja eläintarhat tarjoavat löytämisen iloa niin isoille kuin pienille vierailijoille.

Luhasoon räme. Kuva: Sven Začek

Viron luonnon huippukohteiden paikka

Võrumaan kupolimaisema hämmästyttää monipuolisella ja lähes koskemattomalla aarniomaisella luonnollaan.

Tämä paikkakunta on Viron vuoristoisimpia – Haanjan ylängöllä kohoaa Viron korkein huippu Suur Munamägi. Mäen näkötornista avautuu henkeäsalpaavia näkymiä Etelä-Viron monipuoliseen luontoon. Mutta eihän tämä ole ainoa näiltä seuduilta löytyvä virolaisen luonnon ennätyskohde.

Võrun maakunnassa sijaitsee Viron syvin järvi, Rõuge Suurjärv (38 m). Täällä mutkittelee Viron pisin joki Võhandu ja suurimman korkeuseron omaava Piusajoki. Piusajoen rannoilta löytyy maalauksellisia hiekkakivipaljastumia, joista Härma Mäemine müür (Härman mäen seinämä) on Viron korkein.

Võrumaan Urvastessa kasvaa Viron paksuin tammi, Tamme-Laurin tammi. Myös Viron eteläisin huippu sijaitsee Võrumaalla Nahan kylässä.

Kubijan terveyspolku. Kuva: Tiina Männe

Maisema, joka innostaa liikkumaan

Luonnon ja liikunnan ystävät voivat virkistäytyä metsä-, retki- ja liikuntapoluilla. Luonnossa kulkiessa voi todennäköisemmin tavata lounaskävelyllä olevaa kettua kuin toista ihmistä.

Omalaatuinen, osittain pitkospuilla varustettu luontopolku kulkee Luhasoon rämeen halki. Aamuvarhain sieltä aukeaa erityisen kaunis näkymä. Auringonnousu kultaa Mustjärven pintaa ja sumu alkaa pikkuhiljaa nousta. Unohtumaton näkymä pitkäksi aikaa. Kaikki tämä kauneus kannattaa ehdottomasti tallentaa myös valokuviin. Luhasoon rämeen läheltä löytyy myös pieni metsämökki, joissa on mahdollista yöpyä.

Hiihtelystä ja luistelusta tykkääviä ilahduttavat sekä talvi- että kesäkautena Haanjan loma- ja urheilukeskuksen (Haanja Puhke- ja Spordikeskus) liikuntapolut sekä Kubijan terveyspolut.

Ainutlaatuinen kulttuurimaisema

Kauniin luonnon ja runsaiden liikuntamahdollisuuksien ohella Võrumaalle on ominaista kulttuurinen rikkaus, kun täällä kohtaavat kaksi omaleimaista perinteistä kulttuurialuetta – võrolaisten ja setukaisten kulttuuri. Täkäläisiä ihmisiä luonnehtii selvä kulttuurillinen identiteetti ja juurtensa tunteminen. Võrolaiset jatkavat ylpeinä esi-isiensä perinteitä ja puhuvat võron tai seton kieltä. Võrolaiset vaalivat perinteisiä taitoja – sielläpäin osataan tehdä useita töitä, joita jo esivanhempansa ovat tehneet, olkoon se sitten lihan savustus, viikatteella niittäminen tai hirsitalon rakentaminen. Ainutlaatuista on myös võrolaisten puhuma murre, jonka ero viron yleiskielestä on lähellä ymmärrettävyyden rajaa.

Parhaan yleiskuvan alueen kulttuureista saa vierailemalla Setomaan museoissa ja Vanhan Võromaan kulttuuritalossa.

Setomaa Muuseumid (Setomaan museot) hallinnoi kuutta eri museorakennusta eri puolilla Setomaata. Kesäkautena Setomaan museoissa harrastetaan aktiivisempaa toimintaa, vieraille tarjotaan erilaisia tilapäisiä näyttelyitä, järjestetään teemapäiviä ja iltatapahtumia (paikalliskielellä iloõdak) tai paikallisen leelo-runolaulon konsertteja, mutta museoissa kannattaa vierailla ympäri vuoden. Myös kevät-, syys- ja talvikaudella täällä pidetään erilaisia tapahtumia, jotka auttavat syvemmin perehtymään setukaisten kulttuuriin.

Vana-Võromaa kultuurikoda (Vanhan Võromaan kulttuuritalo) antaa hyvän yleiskatsauksen paikkakunnan elinoloista varhaisasutuksesta 1900-luvun puoliväliin asti. Esillä on arkeologisia löytöjä, etnografisia esineitä, Võrun kaupungin historiallisia perustamisasiakirjoja, esineitä ja valokuvia eri aikojen kulttuuri- ja sivistyselämästä yms.

Makunautintojen kotipaikka. Kuva: Sven Začek

Võrumaan makuelämykset

Omaleimaisen kulttuurin lisäksi Võrun maakunta on tunnettu vahvasta paikallisesta keittiöstä.

Setomaalla vieraillessa kannattaa ehdottomasti maistaa perinteisen setolaisen keittiön ruokia. Tunnettu kesäruoka on esimerkiksi suulliim (suolaliemi): kasviksista tehty kylmä kesäkeitto, jonka liemenä on smetanan, veden ja kurkkumarinadin sekoitus. Hyvin maistuu myös tindiruug (kuoresoppa): ravitseva keitto, jossa kuorekalan lisäksi on myös savustettua lihaa.

Sieniruoatkin ovat kokeilemisen arvoisia, esimerkiksi tatiruug (tattiruoka), kuivatuista sienistä valmistettu keitto. Ja Setomaalta ei tietenkään voi lähteä maistelematta rahkasta valmistettua sõir-juustoa, josta on tullut nykyisen setolaisen keittiön tunnusruoka.

Perinteisen Võrumaan alueen elintarvikealan yrityksiä yhdistää tavaramerkki Uma Mekk (suomeksi ‘oma maku’). Valikoima sisältää juustoa, liha- ja maitotuotteita, hunajaa, mutta myös marjamehuja ja -viinejä. Pari kertaa vuodessa pidetään Uma Mekk -merkin kahvila- ja ravintolaviikko.

Kubija hotell-loodusspaa (Kubijan hotelli-luontokylpylä). Kuva: visitestonia

Yhdistä yöpyminen ja lomailu

Jos haluat tapahtumarikkaan päivän jälkeen jäädä Võrumaalle myös yöpymään, löydät Võrun maakunnasta kaksi kylpylähotellia: Kubija hotell-loodusspaa (Kubijan hotelli-luontokylpylä) ja Värska Kuurortravikeskus (Värskan kylpyläkeskus). Molemmat tarjoavat vesielämyksiä ympäri vuoden, joten uimaan pääsee viileämpänäkin kesänä. Kubijan luontokylpylähotellin alueella minigolfin harrastajat voivat kesäisin nauttia pelistä 18-reikäisellä minigolfkentällä.

Värskankylpyläkeskuksessa sijaitseva Värskan terveyskylpylä on hoitomenetelmiensä osalta ainutlaatuinen Virossa, sillä hoidoissa käytetään hyväksi paikallisen luonnon rikkauksia – makeanveden hoitomutaa ja Värskan kivennäisvettä.

Kesäkaudella Värskan satamasta liikennöi Seto Line -laiva, joka vie matkailijoita sekä Värskan kiertueelle että Lämmijärvelle auringonlaskua ihailemaan. Tämä on ihanteellinen mahdollisuus katsoa maisemia aivan uudesta näkökulmasta, nauttien samalla herkullisia Nautimus-viinejä. Lisäksi on mahdollista vuokrata SUP-lautoja ja -veneitä.

Võrun maakunta hämmästyttää monimuotoisuudellaan sekä võrumaalaisten vieraanvaraisuus ja aitous ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia!

Lisätietoa Võrun maakunnasta löydät verkkosivulta www.visitvoru.ee tai Facebookista: Visitvoru