Kesä 2023 – monimuotoinen Jõgevamaa

Jõgevamaa tarjoaa paljon löytämisen iloa. Legendat, vanhauskoiset, upeat kartanot ja henkeäsalpaavan kaunis luonto – täydellinen kattaus seikkailijoille, jotka suuntaavat Jõgevamaalle. Jõgevan maakunta muodostuu eri alueista, joista jokaisella on oma kulttuurinsa, historiansa ja perinteensä.

Luonnon ja seikkailun ystäville

Vooremaa on nimensä mukaisesti tunnettu harjanteista (viroksi voor). Yhdelle Euroopan omaleimaisimmista maisematyypeistä leimallisia ovat jääkauden aikana muodostuneet selänteet sekä niiden välissä olevat pitkulaiset järvet. Kansan keskuudessa harjanteita kutsutaan myös Kalevipoegin kyntövaoiksi ja Jõgevamaata Kalevipoegin tekojen maaksi.

Vooremaa tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia luonnosta nauttimiseen ja siellä liikkumiseen. Voit viettää esimerkiksi upean retkipäivän rämeellä Endlan luonnonsuojelualueella, jossa voit valita kolmen eripituisen vaellusreitin väliltä. Retken aikana voit pysähtyä nauttimaan piknikistä rämeiden keskellä, tutustua suokasveihin ja -lintulajeihin tai vaikkapa kalastaa Endlajärvellä.

Kaikki mytologiasta ja luonnosta kiinnostuneet ovat tervetulleita Kassinurme Linnamäelle (Kassinurmen linnavuori) ja hiisipaikalle. Se on muinaisten virolaisten hiisipaikka, jossa sijainneesta linnoituksesta on kunnostettu osa. Hiisipaikalla järjestetään kulttuuritapahtumia ja sinne on perustettu useita vaellusreittejä.

Kalevipoegin eepokseen ja elinoloihin voit tutustua tarkemmin Kääpassa sijaitsevassa Kalevipoja Kodassa (Kalevipojan museo). Juuri Kääpan jokeen Kalevipoeg hukkasi miekkansa. Jos katsoo hyvin tarkasti, miekan voi yhä edelleen nähdä joen pohjassa. Eepokseen tutustumisen lisäksi voit pitää hauskaa Kalevipoja Seikluspargissa (Kalevipojan seikkailupuisto) sekä Mänguhoovissa (leikkipiha) ja tutustua luontoon Vahur Sepan opastuksella.

Endlan räme. Kuva: Rivo Veber
Palamusen museossa. Kuva: Rivo Veber

Museot ulkona ja virtuaalitodellisuudessa

Perheen kanssa matkustaville suosittelemme vierailua Palamusessa, Kaiaveressa, Kuremaan rannalla ja Arukülan kukkulalla. Siellä on viihtyisiä virkistysalueita grillipaikkoineen ja leikkikenttineen, joissa lapset voivat leikkiä ja perheet sekä ystäväporukat viettää piknikkiä. Vooremaalta on ponnistanut useita tunnettuja kirjailijoita ja kulttuurihenkilöitä, ja heidän kotimuseonsa sijaitsevat siellä. Näistä esimerkkeinä mainittakoon Betti Alverin ja Alo Mattiisen talomuseot.

Palamusessa on myös kaikille virolaisille tutun Kevadekirjan(Arno ja kumppanit) kirjoittajan Oskar Lutsin museo. Palamusen museossa voit tutustua 1800-luvun koululaisen elämään Tootsin koulurakennuksessa, kurkistaa lukkarin keittiöön ja koululaisten makuuhuoneeseen sekä katsoa ottoja Kevade-elokuvan tekemisestä. Tootsin seikkailullinen kotimatka on puolestaan aivan uudenlainen konsepti, jossa virtuaalinen todellisuus ja Paunveren oikea todellisuus kohtaavat osallistujalle mielenkiintoisella tavalla. Huomaa, että kaikki toiminta tapahtuu ulkona!

Upeat kartanot, markkinat ja festivaalit

Kuremaa on suosittu kesäkohde, jonne kävijöitä houkuttelevat upea Kuremaan kartano, kunnostettu tuulimylly sekä kaunis hiekkaranta. Heinäkuussa Kuremaassa järjestetään perinteinen moottoripyöräilijöiden kokoontuminen Jõgevatreff ja elokuussa Valkosipulifestivaali, joka houkuttelee ihmisiä kaikkialta Virosta ja kauempaakin.

Paunvere Väljanäitus ja laat (Suuri Paunveren näyttely ja markkinat) on kaikille tuttu. Satoja myyjiä ja tuhansia vierailijoita kokoontuu yhteen viettämään todellista markkinapäivää monine oheisohjelmineen. Torman seutu tunnetaan C.R. Jakobsonista, joka on nimetty Viron ensimmäiseksi “tieteelliseksi maanviljelijäksi”. Siellä sijaitsee myös upea Torma mõisakompleks (Torman kartanokokonaisuus), jossa järjestetään kesäisin markkinoita, teatteriesityksiä ja muita tapahtumia. Talvisin se muuttuu Viron suurimmaksi Talvikyläksi.

Vanhauskoiset ja paikallinen ruokakulttuuri

Peipsin alue on tunnettu vieraanvaraisista vanhauskoisistaan. Vanhauskoiset asettuivat Peipsiin 1700-luvun alkupuolella ja perustivat 7 km pitkän katukylänsä Kasepään kylään. Katukylässä talot sijaitsevat tiiviisti rinnakkain. Puutarhoissa on korkeita sipulipenkkejä ja kurkku- ja tomaattikasvihuoneita. Niistä saadun sadon asukkaat myyvät itse kadun varrella. Kesällä kylän läpi ajaessa ilma tuoksuu herkulliselta savukalalta, jota voi ostaa lämpimänä suoraan uunista. Kaikki huokuu aitoa pikkukaupungin idylliä. Jos haluat saada paremman käsityksen katukylän elämästä, kannattaa vierailla Peipsi järve elu tubassa (Peipsin järven olohuone) ja Peipsimaan museossa.

Peipsin rannalla Kasepään laululavalla järjestetään kesäisin monia mielenkiintoisia tapahtumia: Kalevipojan kala- ja vesifestivaali, Muikkufestivaali, Peipsin ruokakatu ja Romantiikkaa Peipsin rannalla.

Peipsin rannalla oleva upea hiekkaranta tarjoaa ihanteellisen paikan kuuman kesäpäivän viettämiseen. Mustvee on tunnettu upeista puutarhoistaan, joista etenkin Laidi Aed (Laidin puutarha) on vierailemisen arvoinen. Puutarhan pitäjä antaa mielellään vinkkejä kauniin puutarhan luomiseen.

Kaikki puutöistä kiinnostuneet ovat tervetulleita Avinurme Puiduaittaan (Avinurmen puuaitta), jossa on tarjolla laaja valikoima lastuista ja puusta valmistettuja tuotteita, saunatarvikkeita ja paljon muuta mielenkiintoista. Puuaitassa voit osallistua myös esimerkiksi korinpunontatyöpajaan, leipoa porsaanmuotoisen leivän tai maalata itsellesi kauniit kalossit.

Lue lisää Jõgevan maakunnasta osoitteessa www.visitjogeva.com